dinsdag, 23 oktober 2012 09:22

Van Geocaching naar Educaching …ook in de L.O. ?

Written by
Rate this item
(3 votes)

1.1 Wat is Geocaching (bron: Garmin) ?

Geoacaching betekent letterlijk 'schattenjacht'. Dit spel in open lucht bestaat eruit een verborgen schat terug te vinden (een "geocache"), aan de hand van GPS coördinaten gepubliceerd op het Internet door diegenen die de schat verborgen hebben. Voorzien van een GPS, kunnen de schattenjagers op zoek gaan, in de bossen of de stad. Eens gevonden, toont de cache zijn geheimen, en de beloning is vaak uitgebreid. Als de jager een object uit de cache meeneemt, moet hij in ruil een ander object terug opbergen in de cache.

Om een beetje te leren over geocaching, bekijk deze uitstekende korte video.

1.2 Literatuur:

Using GPS and Geocaching Engages, Empowers, and Enlightens Middle School Teachers and Students

How to Go Geocaching

1.3 Geocaching.com:

Geocaching.com is het wereldwijde hoofdkantoor voor de Sport van Geocaching - het is een eenvoudig te gebruiken website. De navigatiebalk aan de linkerkant helpt u om geocaches te vinden en om meer over de hobby te leren. Dit is de beste plek om te beginnen.

Blader door de video's van het kanaal "De Geocaching.com Channel"

1.4 Geocaching in België & Geocaching in Nederland

2.1 Wat is Educaching? ( bron: weblog Wilfred Rubens )

Educaching is een woordcombinatie van 'education' en 'geocaching'. Bij geocaching gebruik je GPS-technologie om op zoek te gaan naar een schat. Je moet met je GPS-apparaat op zoek gaan naar een schat die op een bepaalde locatie is verstopt. Bij Educaching pas je deze toepassing toe op leren.

The students actually seek knowledge. They are responsible for probing and discovering what they must know. It is an incredible responsibility that is incredibly fun!

Je verstopt vraagstukken of opdrachten op locaties en laat je leerlingen op zoek gaan naar die opdrachten. Als zij de opdrachten hebben gevonden, dan moeten zij deze maken en vervolgens hun kennis delen met anderen. Je kunt leerlingen bijvoorbeeld bomen leren herkennen. Voor meer informatie zie: http://www.educaching.com

Educaching heeft kenmerken van een game, van location-based learning, van ontdekkend leren en van serendipity learning. Lerenden zijn actief bezig met leerstof. Ik vermoed wel dat menigeen aan de technologie moet wennen. Ook al kun je steeds vaker ook met een smartphone geocachen.

2.2 Toepassing Educaching in de lichamelijke opvoeding/bewegingsonderwijs:

Gopher Sport heeft een pakket voor de L.O. uitgewerkt ( Engelstalig )

Een unieke uitdaging om voor het bewegingsonderwijs ook een Nederlandstalig pakket uit te werken … wie durft het initiatief te nemen ? Sports Media is partner om dit eerste pakket te promoten….

Read 2982 times
Login to post comments