woensdag, 27 juni 2012 08:54

Een gezonde voorbereiding op de examens

Written by
Rate this item
(2 votes)

Met de examenperiode voor de boeg kan de volgende informatie wel nuttig zijn.

Grootschalig onderzoek toont aan: beweging bevordert schoolprestaties

Eerst spelen, dan huiswerk maken !

Kinderen die veel bewegen, presteren beter op school. Dat heeft een grootschalige Nederlandse studie bewezen. “Eerst huiswerk en dan buiten spelen is geen goede regel”, zegt onderzoekster Amika Singh. “ Net omgekeerd is beter”.

Het is toch veel voor een kind, hoor je ouders vaak zuchten, en zware studies en trainingen voor voetbal/basket/judo etc … Of zoon- of dochterlief niet beter zou kappen met de sportclub? Nee, zegt wetenschapper Amika Singh van de Vrije Universiteit Amsterdam, integendeel zelfs: Singh legde de onderzoeksresultaten van veertien internationale studies samen en komt tot de conclusie dat er een causaal verband is tussen bewegen en leerprestaties.

Alle bij mekaar bekeek ze het bewegingspatroon en de leerresultaten van 12.000 kinderen tussen zes en achttien jaar. “ We kunnen nog niet zeggen hoeveel kinderen moeten bewegen en welk soort beweging ze moeten doen om beter te presteren”, zegt Singh, “ maar dat er een verband is, staat wel vast. Veel ouders manen hun kinderen aan om eerst na school eerst huiswerk te maken en dan buiten te spelen, maar het lijkt er sterk op dat dat de verkeerde volgorde is”.

Singh ziet verschillende verklaringen. “ Op school zit je in een groep en moet je leren omgaan met regels. Kinderen die na schooltijd in clubverband sporten, zijn gewend om in een team te functioneren en rekening te houden met een reglement. Het kan dat hen dat een voorsprong geeft op school”.

De onderzoekers merken niet alleen bij kinderen die in een sportvereniging ingeschreven zijn een effect. Ook wie elke dag naar school fietst of op de speelplaats ravot in plaats van op een bankje te zitten, scoort positief. “ Er zijn ook enkele fysiologische verklaringen”, zegt Singh. “ Beweging bevordert de bloedsomloop en zorgt er op die manier dat er meer zuurstof naar de hersenen gaat. Er is ook een hormonale impact: bij het sporten komen endorfinen vrij en die zorgen ervoor dat we minder last hebben van stress, dat prestaties negatief beïnvloedt”.

Wat nu vooral belangrijk is, is dat scholen zich bewust zijn van het belang van lichamelijke beweging en hier voortaan extra aandacht aan gaan besteden.

Ook voor ouders is het belangrijk om in te zien wat het belang is van lichamelijke beweging op de leerprestaties van hun kind en dit duidelijk te maken aan de scholen.

Het bewijs is nu geleverd dat bewegen niet alleen fysiek heel belangrijk is, maar zelfs ook voor het leren.

De sleutels tot succes op school: beweging en structuur.

Het zijn niet de kinderen die steeds met hun neus in de boeken zitten die beter presteren op school, maar wel degene die vaak buiten spelen. Daarnaast halen kinderen ook voordeel uit een dagelijkse routine, met vaste tijdstippen om te eten en te slapen.

Succes met “den blok”

Vanwege de redactie van Sports Media

Read 1874 times
Login to post comments